Astma
Bij mensen met astma is er sprake van een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken, zoals last met ademen. (bron: Longfonds)

Bacteriën
Microscopisch kleine eencellige organismen, die in vele soorten omgevingen voorkomen. Deze organismen kunnen in de aarde, water en in het menselijk maag-/darmstelsel en op de huid leven.

COPD
COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u heeft minder energie. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). Als u COPD heeft ademt u moeilijker omdat uw longen beschadigd zijn. (bron: Longfonds)

Longinfectie
Een longinfectie is een ander woord voor longontsteking. In de meeste gevallen is een bacterie de oorzaak van een longontsteking. Maar ook een virus, schimmel of parasiet kan de boosdoener zijn. De bacterie komt uw lichaam binnen als u inademt. Als uw afweer minder goed werkt, kan deze zorgen voor een ontsteking van uw longblaasjes en het weefsel eromheen. Dat noemen we een longontsteking.

NTM Longinfectie
Nontuberculeuze mycobacteriële (NTM)-longinfectie is een ernstige infectie veroorzaakt door bacteriën die longschade kunnen veroorzaken.

Loopt u risico?

Een tijdige diagnose en behandeling van een NTM‑longziekte zijn van belang

Denkt u dat u NTM-longziekte heeft?

Praat met uw behandelaar over uw symptomen